Het verhaal van
Mendy Meenderink
Mendy Meenderink
“Vertrouwen in jou!” Dat is het motto van Kindcentrum Prins Willem Alexander in Nijkerk. “Leren doe je niet alleen en niet op één bepaalde manier!” Kindcentrum Prins Willem-Alexander geeft het onderwijs daarom op unieke wijze vorm, door te werken in circuits met aandacht voor ieder kind. Mendy Meenderink, inmiddels clusterdirecteur, vertelt over haar periode als locatiedirecteur.
Passend aanbod in kleinere groepen
Toen Mendy begon als directeur, heeft ze met het team een missie- en waardentraject doorlopen. “Visie was wel een heikel punt,” vertelt Mendy. “Het bleek dat niemand terug wilde naar het groepsdoorbroken werken wat de periode daarvoor ingevoerd en teruggedraaid was. We hebben samen de lastige tijd achter ons kunnen laten, om ons weer met goede moed naar de toekomst te richten. Maar het bleek ook dat het klassikale concept niet helemaal paste. Binnen de visie van het team bleef het gericht op een passend aanbod in kleinere groepen, alleen de grote vraag blijft: hoe geef je hier nu op een goede manier vorm aan? Wat past bij ons?”
Overstap naar circuitonderwijs
Vele gesprekken leidden in de richting van circuitonderwijs. Het idee was om eind 2020 de eerste stappen in de richting van circuit te zetten. En toen kwam de eerste coronalockdown. “De coronaperiode heeft ons nog sterker bij onze visie stil laten staan. Na een periode van thuisonderwijs, kwamen de kinderen eerst weer in halve groepen op school. Dit was de uitgelezen kans om kinderen binnen een klein circuit op niveau te begeleiden. Waar veel plannen juist uitgesteld werden in de coronaperiode, hebben we besloten om de plannen voor het circuitonderwijs juist naar voren te halen.”
Doorgaande lijn van groep 1 tot en met groep 8
Kinderen kregen in kleine groepjes instructie, terwijl de rest van de groep zelfstandig aan het werk was. Leerkrachten waren enthousiast: “Dit is ideaal, we hebben nu zo goed zicht op wat de kinderen kunnen en wat ze nodig hebben!” De opgedane ervaringen werden al snel vertaald naar onderwijs in circuitvorm voor de hele groep. Dit houdt in dat de groep in 3 of 4 kleinere groepjes is opgedeeld. Elk groepje doet een eigen activiteit: of met de leerkracht, of zelfstandig, of in samenwerking met elkaar. Een mooie doorgaande lijn is inmiddels gerealiseerd: van groep 1 tot en met groep 8 wordt het circuit in opbouwende lijn, passend bij de ontwikkeling van de leeftijd van de kinderen, ingezet.
Vertrouwen, verbinding en verantwoordelijkheid
Het lijkt alsof het ogenschijnlijk soepel verloopt allemaal. Mendy: “Ja, ik denk dat het succes echt te maken heeft met onze kernwaarden ‘vertrouwen, verbinding en verantwoordelijkheid’. We hebben met elkaar gebouwd aan ons eigen ‘PWA-verhaal’, we hebben veel tijd gestopt in het vormen van beelden met elkaar. We evalueren vaak, bijvoorbeeld in maandelijkse bordsessies met het team. Dan is er ook gelegenheid om te bespreken waar je buikpijn van hebt. En dan zoeken we met elkaar naar een oplossing.”
Samenwerking met ouders
Ook de samenwerking met ouders is van belang geweest bij het slagen van het concept. De regiegroep van ouders die meedenkt had een waardevol advies: “Zorg dat je visie en werkwijze zichtbaar worden.” Helaas komen ouders door corona niet in het kindcentrum, maar door middel van nieuwsbrieven, vlogs en praatplaten, wordt zoveel mogelijk inzicht gegeven. “Dit wordt erg gewaardeerd. We krijgen heel veel vertrouwen, ook van ouders die ons al langer kennen en ook de mindere periode hebben meegemaakt. Zij zijn ook erg bemoedigend en hebben een positieve rol in het vertellen van ons verhaal. We zien de laatste tijd dan ook dat steeds meer nieuwe gezinnen ons kindcentrum weten te vinden.”
Zelfregulatie
Last, but not least: Ook de kinderen zijn enthousiast. Doordat veel wordt ingestoken op ‘zelfregulatie’, ervaren kinderen meer regie. Zelfregulatie is het vermogen om zelfstandig te handelen en daarvoor verantwoordelijkheid te nemen. Dat vraagt in verschillende situaties om een verschillende aanpak. Daarbij hou je rekening met wat je zelf kunt: jouw eigen capaciteiten. Je leert het heft in handen nemen en niet klakkeloos aanwijzingen of voorschriften te volgen. Je leert onderzoekend in het leven te staan. Daarvoor is het nodig dat je zicht hebt op wat je wil bereiken, hoe je jezelf kunt motiveren en wat je daarvoor moet kunnen. En dus ook wat je eventueel nog moet leren. Vooral het zelf kunnen plannen valt in de smaak. De blokken waarin ze zelf kunnen plannen wat ze doen, zoals de weektaak afmaken of nog wat extra oefenen met moeilijke lesstof, geeft rust en overzicht. Eén kind vatte het zo samen: “De tijd vliegt als ik met circuit bezig ben. Ik doe heel veel werk en ik heb niet eens in de gaten dat de dag alweer voorbij is!”
Mendy Meenderink
Hilde is een aanwinst in het team van kindcentrum de Spreng Hoevelaken. Zij houdt van haar vak en de mogelijkheden die het biedt kinderen zowel educatief als pedagogisch te ontwikkelen. De open en eerlijke ontmoetingen die kinderen mogelijk maken en hun enthousiasme maken haar gelukkig, net als het prettige contact met de collega’s in het […]
Sinds een jaar is Henrike van Ramshorst de trotse directeur van kindcentrum de Vlindertuin in Voorthuizen. Op geheel eigen, ingetogen en humorvolle wijze bekwaamt zij zich in steeds meer aspecten van het directeurschap. PCO kende zij als ouder: haar eigen kinderen vertrouwt zij dagelijks toe aan kindcentrum de Koningslinde in Nijkerk. Zelf was zij jarenlang […]
Met de werving en selectie vanuit de afdeling HR in haar portefeuille ontmoet Rianne bijna alle kandidaten voordat zij ze voorstelt op een passende plek in de organisatie. Een organisatie die zij van haver tot gort kent dankzij haar jarenlange ervaring in diverse rollen – variërend van kleuterjuf tot locatiedirecteur en stafadviseur.